<
Aktuellt, Rapporter, SAMHÄLLSENGAGEMANG I FÖRÄNDRING 28 Okt 2011

Efter folkrörelsepartiet

Dagens partiarbete bärs i allt större utsträckning upp av professionella politiker, specialiserade politiska tjänstemän och medlemmar vars främsta mål är förtroendeuppdrag eller karriär inom politiken. Vardagen är långt från gårdagens folkrörelsearbete.

Rapporten ”Efter folkrörelsepartiet” är baserad på statsvetaren Svend Dahls doktorsavhandling med samma namn. Resultaten i studien visar att det som gör att människor dras till och stannar kvar i partier är maktutövningen i det demokratiska systemet. Att vara partipolitiskt aktiv idag är att företräda sitt parti, att ta del i en professionell gemenskap, inte bara vara anhängare av en viss politik eller uppfattning. Den inställningen delar i många fall både partiernas ledning och medlemmar. Vad får den här utvecklingen för konsekvenser för politiken? Vad är alternativen?

Rapporten ”Efter folkrörelsepartiet” finns att ladda ner här eller att beställa i tryckt form nedan.  Sektor3:s ståndpunkter finns också sammanfattade i en debattartikel i DN den 27 oktober. Se också vår tidigare rapport och seminarium ”Mot medlemslösa partier” från i maj 2011.

 

Samtliga Sektor3:s böcker är gratis för nedladdning, vid våra evenemang eller om du vill hämta ett exemplar på vårt kansli. När du beställer enstaka exemplar som ska skickas med post kostar det 150 kr. Kontakta oss på info@sektor3.se om du är intresserad av att få beställa många exemplar.

Permalänk | Kommentera (2) | Skriv ut

Kommentarer

* obligatoriska fält