Hemstädning har seglat upp som nummer ett

Under 2017 drog svenskarna av för över en miljard kronor, på Rut-avdraget, rapporterade Skatteverket och den tjänst som man drog av mest för var hemstädning. Det har varit riktigt lukrativt att satsa på hemstädning, runt om i olika städer i vårt avlånga land. Det är inte alls konstigt med tanke på att vi lever i ett så pass stressigt samhälle. Borta är den tiden då en av föräldrarna stannar hemma och tar hand om barn och hem.

Dubbelarbetande kräver att någon annan städar

Idag ska ju båda föräldrarna jobba utanför hemmet, medan mor- och farföräldrar är upptagna på annat håll. Det innebär att båda föräldrar dubbelarbetar. Först på sitt ordinarie jobb, och sedan hemma, med matlagning, läxläsning, barnpassning och nattande. Att sedan dessutom städa hemma varje vecka, kan ta kol på vilken människas krafter som helst. Då är det bättre att anltia hemstädning, så att föräldrar och barn kan få ägna sin fritid åt att återhämta sig.

Fler städfirmor ger fler arbeten

Det har dessutom lett till att många nya städföretag har blomstrat och det är positivt med fler städföretag som kan ge fler människor arbete. Så som outbildade ungdomar som kanske är studietrötta och behöver arbeta för sitt uppehälle, eller nyanlända till Sverige som behöver få komma in i det svenska samhället. Att städa, innebär att man inte måste kunna det svenska språket, men att komma i kontakt med andra svenskar är bra och bland det bästa sättet att så småningom lära sig språket.

Hitta hemstädning i Göteborg

Känner man inte till någon som arbetar med hemstädning, till exempel i Göteborg, kan man googla "hemstädning Göteborg" för att få förslag på företag som erbjuder hemstädning just i Göteborg. Bor man inte där kan man i stället skriva in den ort där man bor. Efter att ha fått några sådana förslag kan man ta kontakt med dem och fråga om offert och referenser. Sedan är det viktigt att även följa upp referenserna, så att man vet hur de arbetar på städföretaget. Annars kan man försöka läsa på så mycket det bara går om städfirman som man funderar på att anlita.

Miljömedvetenhet är viktigt

Det är även viktigt att städfirman arbetar med miljön och har enbart miljömedvetna rengöringsmedel, till exempel. Om de till exempel väljer att köra runt på miljvövänliga bilar eller cyklar till och från sina städuppdrag, visar det på att de är miljövänliga och bryr sig om miljön. Då kanske det är viktigt att det är du som kund som står för rengöringsmedel och dammsugare, så att de inte ska behöva släpa runt på stora städredskap.

8 Apr 2019

På Den Tredje Sektorn skriver vi om politik och samhällsutveckling samt hur ideella organisationer är viktiga för att vissa delar av samhället skall fungera.

När man talar om den tredje sektorn brukar man syfta till det frivilliga arbete som utförs i olika former av ideella organisationer. Man talar även om den "informella sektorn". Många funktioner som borde vara statens ansvar sköts av frivilliga aktörer. Det kan exempelvis handla om hjälp åt hemlösa, stöd åt sjuka och andra typer av verksamhet som hjälper marginaliserade grupper i samhället.

Uttrycket skapades ursprungligen för att beskriva de informella ekonomier som finns i utvecklingsländer. Det är vanligt att se parallella samhällen utanför den gängse ekonomin och det ordinarie välfärdssystemet, ofta för att ett sådant har grova brister eller helt saknas. Människor bygger alltså upp de funktioner som de behöver på egen hand.

Huruvida det är bra eller dåligt kan alltså diskuteras, men att det i dagens samhälle fungerar på det viset är ett enkelt faktum.

Här i bloggen kommer vi att skriva om olika aktuella teman kopplade till detta samt andra ämnen kopplade till samhällsutveckling och dagens politiska läge.