Tryckerier en bransch som består

Visst har de som alla branscher börjat datoriseras och mycket sker idag via internet. Men ännu finns massor av den gamla tryckarkonsten kvar med allt från vackra till informativa tryck.

Mycket av det som rullar genom pressarna ser vi varje dag utan att ens reflektera över att någon författat och sedan låtit någon annan trycka för att andra sedan ska få ta del av konsten. Att vara skribent är nämligen att vara en konstnär på sitt sätt. Man ser konstformen på affärer och kiosker, samt löpsedlar som skriker ut sitt budskap. Tidningsställen är fulla av texter som väntar på att bli lästa. Många finns i butiksställen en eller några veckor innan de byts ut mot nya ord. Andra bara lever en trollsländas liv på en enda dag.

Allt som är tryckt

Alla trycksaker har gått igenom en tryckpress. Så många ord, så många tankar som skrivs ner varje dag. Om man ska resa på semester och går till en turistinformation får man massor av tryckt information. Tabeller för transport, hotell- och upplevelseguider, vandringskartor och aktivitetsblad. Visst, många av dessa saker finns även i mobilen numera. Men en vandringskarta eller en tidtabell får aldrig slut på batteri. Man kan tryggt lita på att de finns där, iallafall om man inte utsätter dem för för mycket vatten. Boken som ligger i väskan inför tågresan och menyn på restaurangen, samt alla lapparna på kläderna i butiken. Ja det tryckta ordet finns över allt.

Ge ditt ord till någon du tycker om

Ibland kan det vara kul att använda datorer och teknik. Varför inte skapa en egen bok med bilder och text att ge bort i present? Kanske blir det favoritsagor för barnbarnen när de lyssnar på ett självupplevt äventyr. Skapa vackra vykort som man skickar till någon långt långt borta. Ge en kalender till en person du tycker mycket om. Skapa, för varje månad bilder från livets stora och små ögonblick. Låt dem bli förevigade och föra minnen vidare till kommande generationer.

Tänk bara på alla de där orden som skrevs av Homeros och Shakespeare eller noterna som kan förvandlas till operan Trollflöjten eller Sjösalavals. Du kanske har en idé om något helt annat. Gör ett eget personligt visitkort. Nej, man behöver inte ha ett företag för att ha ett sådant. När man sedan träffar en ny person så lämnar man ut sitt kort som ett bevis på att man gärna hör från den personen igen.

17 Aug 2020

På Den Tredje Sektorn skriver vi om politik och samhällsutveckling samt hur ideella organisationer är viktiga för att vissa delar av samhället skall fungera.

När man talar om den tredje sektorn brukar man syfta till det frivilliga arbete som utförs i olika former av ideella organisationer. Man talar även om den "informella sektorn". Många funktioner som borde vara statens ansvar sköts av frivilliga aktörer. Det kan exempelvis handla om hjälp åt hemlösa, stöd åt sjuka och andra typer av verksamhet som hjälper marginaliserade grupper i samhället.

Uttrycket skapades ursprungligen för att beskriva de informella ekonomier som finns i utvecklingsländer. Det är vanligt att se parallella samhällen utanför den gängse ekonomin och det ordinarie välfärdssystemet, ofta för att ett sådant har grova brister eller helt saknas. Människor bygger alltså upp de funktioner som de behöver på egen hand.

Huruvida det är bra eller dåligt kan alltså diskuteras, men att det i dagens samhälle fungerar på det viset är ett enkelt faktum.

Här i bloggen kommer vi att skriva om olika aktuella teman kopplade till detta samt andra ämnen kopplade till samhällsutveckling och dagens politiska läge.